| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Τετάρτη, 28/10/2026

   

 

Ισχυρούς κραδασμούς δέχεται η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η απότομη διόρθωση στις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης και ημιαγωγών ανατρέπει το πολυετές ανοδικό ράλι. Οι υπερβολικές αποτιμήσεις, οι ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση εξοπλισμού τεχνητής νοημοσύνης και οι αυξανόμενοι περιορισμοί στις κινεζικές εξαγωγές εντείνουν τις πιέσεις, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους επενδυτές.

Ο δείκτης STAR50, στον οποίο συμμετέχουν σημαντικές κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και ημιαγωγών, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40% σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών. Η πτώση έχει εξαλείψει περίπου 480 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών που συνδέονται με τον συγκεκριμένο δείκτη, δημιουργώντας ένα δυσοίωνο σκηνικό για τις διεθνείς αγορές τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή, ο ευρύτερος δείκτης CSI 300, που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες κινεζικές μετοχές, έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας του από τα υψηλά του Ιουνίου.

 

Η διόρθωση δεν περιορίζεται στις αποτιμήσεις των εταιρειών. Απειλεί επίσης να ανακόψει την προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τη συμμετοχή των νοικοκυριών στο χρηματιστήριο και να διοχετεύσει περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια στην ανάπτυξη της εγχώριας τεχνολογικής βιομηχανίας.

Από το διετές ράλι στην απότομη διόρθωση

Η πτώση σηματοδοτεί την ανατροπή ενός χρηματιστηριακού ράλι που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, μετά τις προσδοκίες για μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας και την ενίσχυση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το Πεκίνο επιδίωκε να διαμορφώσει μια πιο σταθερή και παρατεταμένη ανοδική αγορά, αποφεύγοντας τους επαναλαμβανόμενους κύκλους υπερβολικής αισιοδοξίας και απότομης κατάρρευσης. Η πρόσφατη εξέλιξη, ωστόσο, αναδεικνύει πόσο ευάλωτη παραμένει η αγορά όταν οι προσδοκίες για την τεχνολογική ανάπτυξη ενσωματώνονται στις τιμές σε επίπεδα που δύσκολα δικαιολογούνται από τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα.

«Τώρα βλέπουμε τη φούσκα να σκάει», δήλωσε ο διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα το Πεκίνο Dong Baozhen, περιγράφοντας την αντιστροφή της τάσης μετά την εκτίναξη των μετοχών σε επίπεδα που χαρακτηρίζει κερδοσκοπικά.

Σε σύγκριση με την Κίνα, οι πρόσφατες απώλειες στις αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας εμφανίζονται σαφώς ηπιότερες. Ο Nasdaq είχε υποχωρήσει κατά περίπου 6% από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει τρεις εβδομάδες νωρίτερα, καθώς πιέστηκαν οι εταιρείες που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην κινεζική αγορά, πάντως, δεν υπήρξε ένας μεμονωμένος καταλύτης που να εξηγεί την ένταση των πωλήσεων. Οι χρηματιστές αποδίδουν την υποχώρηση σε συνδυασμό παραγόντων, όπως οι υψηλές αποτιμήσεις, οι φορολογικές υποχρεώσεις και ο κίνδυνος αυστηρότερων περιορισμών από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στη χρήση κινεζικού εξοπλισμού σε κέντρα δεδομένων.

Η υπερσυγκέντρωση στην τεχνητή νοημοσύνη εντείνει τις απώλειες

Η μεγάλη έκθεση των επενδυτών στις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης εξηγεί γιατί η διόρθωση έχει τόσο ευρεία επίδραση. Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, οι σχετικές εταιρείες αντιπροσώπευαν το 42% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας της κινεζικής αγοράς και το 57% του συνολικού όγκου συναλλαγών στις μετοχές τύπου A της ηπειρωτικής Κίνας και τύπου H του Χονγκ Κονγκ.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων σε έναν περιορισμένο αριθμό τεχνολογικών εταιρειών είχε ενισχύσει την άνοδο, αλλά πλέον λειτουργεί αντίστροφα, καθώς οι επενδυτές περιορίζουν την έκθεσή τους στον κλάδο. Η εξέλιξη επηρεάζει ιδιαίτερα την Κίνα, όπου οι ιδιώτες επενδυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη χρηματιστηριακή δραστηριότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Unitree, κατασκευάστρια ρομπότ, της οποίας η εισαγωγή στο χρηματιστήριο τον Αύγουστο είχε προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον. Η ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές ήταν περίπου 8.000 φορές μεγαλύτερη από τον αριθμό των διαθέσιμων μετοχών. Έκτοτε, η μετοχή έχει χάσει περίπου τη μισή αξία της.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην CXMT, κατασκευάστρια μικροκυκλωμάτων, η οποία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25% μέσα σε έναν μήνα. Οι MetaX Integrated Circuits και Moore Threads Technology, που είχαν καταγράψει άνοδο περίπου 700% και 400% αντίστοιχα κατά τις χρηματιστηριακές εισαγωγές τους το προηγούμενο έτος, έχουν επίσης χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας τους από τον Ιούλιο.

Οι μικροεπενδυτές πληρώνουν το τίμημα

Η απότομη ανατροπή του κλίματος πλήττει ιδιαίτερα τους ιδιώτες επενδυτές που εισήλθαν στην αγορά όταν οι προσδοκίες για την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους.

Ο Chen Wensheng, ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης και επενδυτής από τη νότια Κίνα, δήλωσε ότι συμμετείχε στο ράλι θεωρώντας ότι οι κρατικές επενδύσεις και η στήριξη των αρχών προς εταιρείες όπως η Unitree αποτελούσαν ένδειξη μακροπρόθεσμων προοπτικών. Ωστόσο, ο ίδιος και φίλοι του βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με σημαντικές ζημίες.

Η απογοήτευση από την πορεία μιας επενδυτικής τάσης που συνδέθηκε στενά με τις τεχνολογικές φιλοδοξίες του Πεκίνου οδηγεί αρκετούς επενδυτές σε πιο αμυντικές τοποθετήσεις. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να περιορίσει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου και να δυσκολέψει τις νέες χρηματιστηριακές εισαγωγές τεχνολογικών εταιρειών.

Παράλληλα, οι μετοχές των Zhongji Innolight και Eoptolink Technology, που κατασκευάζουν οπτικά εξαρτήματα για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, έχουν υποχωρήσει περίπου 60% από τα υψηλά του Ιουνίου και του Ιουλίου. Στις πιέσεις συμβάλλουν και οι κινήσεις της Ουάσιγκτον προς την κατεύθυνση απαγόρευσης της προμήθειας εξοπλισμού από τις συγκεκριμένες εταιρείες σε αμερικανικά κέντρα δεδομένων.

Οι δύο εταιρείες συγκαταλέγονταν μέχρι πρόσφατα στις δημοφιλείς επιλογές των επενδυτών που αναζητούσαν έκθεση στην ανάπτυξη των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης.

Οι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές παρά τη βουτιά

Παρά τις μεγάλες απώλειες, οι αποτιμήσεις στην κινεζική τεχνολογική αγορά εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία. Ο δείκτης STAR50 διαπραγματεύεται περίπου στις 100 φορές τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών, έχοντας υποχωρήσει από επίπεδα κοντά στις 250 φορές τα κέρδη.

Για σύγκριση, ο Nasdaq 100 αποτιμάται περίπου στις 30 φορές τα κέρδη του. Η διαφορά αυτή ενισχύει τους φόβους ότι οι κινεζικές μετοχές τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω υποχώρηση προτού οι αποτιμήσεις τους προσεγγίσουν πιο βιώσιμα επίπεδα.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα θα βάλει φρένο σε πολλές εταιρείες που προσπαθούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο», εκτίμησε ο Hong Hao, διευθύνων εταίρος και επικεφαλής επενδύσεων της Lotus Asset Management, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Η επιδείνωση του κλίματος ενδέχεται, επομένως, να έχει επιπτώσεις πέρα από τις εισηγμένες εταιρείες, περιορίζοντας τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να εισέλθουν στις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι προσπάθειες του Πεκίνου και οι στρεβλώσεις στην αγορά

Η πρόσφατη χρηματιστηριακή αναταραχή έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την υπερβολική κερδοσκοπία, τη μόχλευση και τις συναλλαγές υψηλής συχνότητας, επιδιώκοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στις αγορές.

Παράλληλα, κρατικά υποστηριζόμενοι επενδυτές προχωρούσαν σε πωλήσεις κατά τη διάρκεια των ανοδικών κινήσεων, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την υπερβολική άνοδο.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας (CSRC), Wu Qing, συναντήθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα με εκπροσώπους της αγοράς, προκειμένου να συζητήσει προτάσεις για τη βελτίωση των κεφαλαιαγορών.

Ορισμένοι παράγοντες της επενδυτικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι η υπερβολική έμφαση στις τεχνολογικές εταιρείες έχει οδηγήσει σε στρεβλή κατανομή κεφαλαίων. Όπως δήλωσε ο Leo Wang, εταίρος της Qianchuang Capital στο Πεκίνο, η υπερσυγκέντρωση της χρηματιστηριακής αξίας σε επιχειρήσεις με υψηλό τεχνολογικό προφίλ δημιούργησε φούσκες σε συγκεκριμένους κλάδους, απορροφώντας παράλληλα κεφάλαια από άλλες δραστηριότητες.

Η ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο η χρηματιστηριακή αποτίμηση των τεχνολογικών εταιρειών να έχει αποσυνδεθεί σε ορισμένες περιπτώσεις από τις πραγματικές προοπτικές κερδοφορίας τους.

Υπάρχουν ευκαιρίες μετά τη διόρθωση;

Παρά την ένταση των πωλήσεων, δεν θεωρούν όλοι οι επενδυτές ότι η υποχώρηση σηματοδοτεί το τέλος των μακροπρόθεσμων προοπτικών της κινεζικής τεχνολογίας. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η διόρθωση δημιουργεί ευκαιρίες για επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενώ θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των αποδόσεων για τους μετόχους μπορούν να συνεχιστούν.

Σύμφωνα με έρευνα της HSBC, τα επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην Ασία εξακολουθούν συνολικά να διατηρούν μεγαλύτερη έκθεση στην κινεζική αγορά από εκείνη που θα δικαιολογούσε η συνήθης στάθμιση των χαρτοφυλακίων τους, παρά τις πωλήσεις των τελευταίων τριών μηνών.

Η Goldman Sachs έχει επίσης συμπεριλάβει εταιρείες όπως η Innolight και η CXMT σε ανανεωμένη λίστα κινεζικών μετοχών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Από την πλευρά του, ο William Bratton, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas Securities, έχει επισημάνει ότι η αγορά μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες σε όσους επιλέγουν προσεκτικά τις επενδύσεις τους.

Ωστόσο, αρκετοί επενδυτές στην ηπειρωτική Κίνα επιλέγουν να στραφούν σε άλλους κλάδους ή να περιμένουν περαιτέρω υποχώρηση των αποτιμήσεων προτού επιστρέψουν στις αγορές.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων Wang Zhuo, εταίρος της Shanghai Zhuozhu Investment Management, εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κινεζικών κατασκευαστών μικροκυκλωμάτων και των προμηθευτών τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πόλεμο τιμών, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους τους.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τον βασικό κίνδυνο για τις κινεζικές τεχνολογικές μετοχές: ακόμη και αν η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, δεν είναι δεδομένο ότι οι εταιρείες του κλάδου θα καταφέρουν να διατηρήσουν την κερδοφορία και τις αποτιμήσεις που προεξοφλούσε η αγορά κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ράλι.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum